Lekker eten van dichtbij.
LUISTEREN: Lezingen over duurzame voeding
Als beweging voor duurzame landbouw en korte keten houden we de vinger aan de pols bij de actualiteit rond voeding. En deze kennis delen we ook graag met een breed publiek. Zo heeft Voedselteams vzw zelf presentaties rond de korte keten, landbouwbeleid en voedselverspilling in het aanbod. Daarnaast promoten we ook graag inspirerende vakspecialisten rond onze thema’s.

Geprikkeld? Vraag je regioverantwoordelijke naar de mogelijkheden. Deze helpt je graag verder met het vinden van de juiste topic, het uitwerken van een gepaste uitnodiging en het zoeken naar een geschikte locatie.

Een andere landbouw in Vlaanderen?

In deze presentatie krijg je een overzicht van de verschillende organisaties die zich inzetten voor een ander soort landbouw in Vlaanderen. De presentatie gaat vervolgens in op de korte keten initiatieven in de provincie Limburg als hefboom voor het realiseren van deze landbouw.

De presentatie duurt 30 min.


Voedselverspilling

In deze presentatie krijg je een overzicht van feiten en cijfers over de problematiek van voedselverspilling. We focussen op verspilling in het begin van de keten (producent) en aan het einde (retail en consument).

De presentatie duurt 30 min.


Eten van bij ons: over regionale eetcultuur

Historicus Eddie Niesten verzorgde al diverse uitgaven over België en zijn geschiedenis, zowel hier als in Nederland. Daarbij ook heel wat boeken met betrekking tot landbouw en voeding, gastronomie en culinaire ontwikkelingen. Over deze thema’s geeft hij vorming en lezingen en verzorgt hij bijdragen in de media. Hij publiceerde de voorbije jaren onder meer “Goesting in Vlaanderen”, “Op de wijze van de chef”, “Tweemaal oorlog, driemaal honger. 1914-1944” en “De Keuken van mijn Kindertijd”.
Enkele lezingen die hij aanbiedt, zijn: “Goesting in Vlaanderen, wat wij al eeuwenlang lekker vinden”, “Eten van bij ons”, “Voeding in oorlogstijd”, “Landbouw en Keuken vroeger en nu”…


Inspiratiebox

VillaVanzelf is een totaalproject annex ontdekkingstocht op het vlak van ecologisch leven en wonen, bewuste eenvoud, zelfvoorziening, betrokkenheid bij onze leefomgeving en werk waar ons hart inzit. De vzw organiseert onder meer natuurwandelingen, workshops en cursussen.