Geprikkeld? Een aantal van deze titels kan je uitlenen of aankopen via Voedselteams vzw. Vraag je regioverantwoordelijke om de mogelijkheden.

Lelieveldt onderzoekt de voedselparadox door allerlei plekken te bezoeken waar de strijd om beter voedsel plaatsvindt. Hij gaat naar het Binnenhof en analyseert het eindeloze debat over de intensieve veehouderij, naar Brussel, waar de voedselindustrie zich keert tegen strengere regels, naar de supermarkt, waar Wakker Dier tegen de plofkip strijdt, naar de wereld van fair trade, waar burgers de sleutel tot verduurzaming zijn en naar de stad om te zien of we door lokaal te eten ons voedsel kunnen verbeteren. Aan het eind van zijn zoektocht keert hij terug naar politiek Den Haag en concludeert hij dat het juist in deze geglobaliseerde tijden aan de landelijke politiek is om het voedselsysteem te verbeteren.

Toch vormt dát probleem de kern van een heleboel andere problemen van deze tijd, van overgewicht en de onverbiddelijke opkomst van de supermarkten tot en met de vernietiging van de natuur. Van het land (en de zee) naar markt en supermarkt, van keuken naar eettafel, van vuilnisbelt naar recycling – Carolyn Steel reist ons voedsel achterna, waarbij ze in elk stadium van de voedselcyclus ingaat op historische achtergronden en actuele problemen.

Haar boek Goed Eten is dan ook meer dan louter een kookboek.
Ieder gerecht gaat gepaard met verhalen over de herkomst van de producten, het verhaal van de boer en de zoektocht naar een duurzame maaltijd. Ideaal als voedselteamliteratuur dus.

Voor leden van Voedselteams is de verwijzing naar de korte keten ook interessant. Pollan verkiest lokale producten boven biologische producten uit de supermarkt.