Lekker eten van dichtbij.
LEZEN: Een inspirerende bibliografie van Voedselteams
Voedsel is cultuur. Daar zijn we bij Voedselteams vzw van overtuigd. Graag stellen we een aantal inspirerende titels aan je voor. Van hippe kookboek tot intrigerend geschiedenisboek, van grondige analyse tot scherpe opinie. Met onze bibliografie hopen we ieders leeshonger te stillen.

Geprikkeld? Een aantal van deze titels kan je uitlenen of aankopen via Voedselteams vzw. Vraag je regioverantwoordelijke om de mogelijkheden.


De Voedselparadox

De VoedselparadoxSteeds meer mensen willen dat ons eten duurzamer, diervriendelijker en eerlijker is, maar toch lukt het ons nauwelijks ons voedselsysteem te verbeteren. Hoe kan dat? In De voedselparadox laat Herman Lelieveldt zien hoe moeilijk het voor burgers, bedrijven en de overheid is om over hun eigen schaduw heen te springen en daadwerkelijk iets te veranderen aan ons voedselsysteem.

Lelieveldt onderzoekt de voedselparadox door allerlei plekken te bezoeken waar de strijd om beter voedsel plaatsvindt. Hij gaat naar het Binnenhof en analyseert het eindeloze debat over de intensieve veehouderij, naar Brussel, waar de voedselindustrie zich keert tegen strengere regels, naar de supermarkt, waar Wakker Dier tegen de plofkip strijdt, naar de wereld van fair trade, waar burgers de sleutel tot verduurzaming zijn en naar de stad om te zien of we door lokaal te eten ons voedsel kunnen verbeteren. Aan het eind van zijn zoektocht keert hij terug naar politiek Den Haag en concludeert hij dat het juist in deze geglobaliseerde tijden aan de landelijke politiek is om het voedselsysteem te verbeteren.

 

De Hongerige Stad
HongerigeStadDe hongerige stad onderzoekt hoe de moderne voedselproductie de balans van het bestaan heeft verstoord en laat zien dat we een eeuwenoud probleem nog steeds niet hebben opgelost.

Toch vormt dát probleem de kern van een heleboel andere problemen van deze tijd, van overgewicht en de onverbiddelijke opkomst van de supermarkten tot en met de vernietiging van de natuur. Van het land (en de zee) naar markt en supermarkt, van keuken naar eettafel, van vuilnisbelt naar recycling – Carolyn Steel reist ons voedsel achterna, waarbij ze in elk stadium van de voedselcyclus ingaat op historische achtergronden en actuele problemen.

 


Goed Eten
GoedEtenAuteur Dorien Knockaert is culinair journaliste van De Standaard. Ze schrijft er over voedsel in alle facetten.

Haar boek Goed Eten is dan ook meer dan louter een kookboek.

Ieder gerecht gaat gepaard met verhalen over de herkomst van de producten, het verhaal van de boer en de zoektocht naar een duurzame maaltijd. Ideaal als voedselteamliteratuur dus.

 

Een Pleidooi voor Echt Eten
EchtEtenIn zijn boek “Een pleidooi voor echt eten” zoekt de Amerikaan Michael Pollan naar de invloed van voeding op onze gezondheid. Het boek is de opvolger van “The omnivore’s dilemma” (2006, niet vertaald) waarin hij het had over de ethische en ecologische gevolgen van onze voedselkeuzes.

Voor leden van Voedselteams is de verwijzing naar de korte keten ook interessant. Pollan verkiest lokale producten boven biologische producten uit de supermarkt.

 

Het Klein Verzet
Het Klein Verzet CoverHoe zou de wereld na het kapitalisme eruit zien? Wat betekent het om plots groei als maatstaf ls te laten? Wat als we met z’n allen beslissen dat niet de economie ons bepaalt maar dat wijde economie zijn? Dat zijn de vragen waarmee journaliste Tine Hens op reis vertrekt door Europa.